Lege winkelwagen

Over de makers

Vloerkleden met een verhaal

Ieder vloerkleed is uniek en heeft een verhaal. Helaas zijn wij niet in staat om alle verhalen van vloerkleden of de streek, dorp waar de vloerkleden werden gemaakt te achterhalen. We hebben een aantal wevers gevonden die hun verhaal met ons wilden delen. Hieronder vindt u enkele verhalen.

Wij vinden de verhalen prachtig en zullen de komende tijd meer verhalen proberen te achterhalen die we graag met jullie zullen delen.

ESMA (71): VERLIEFDHEID IN DE MOTIEVEN EN KLEUREN

Esma is 71 jaar en woont in Denizli, in het zuidwesten van Turkije. De stad telt 387.000 inwoners en wordt omringd door hoge bergen. Denizli is van oudsher een handelsstad, gelegen op de handelsroute tussen het oosten en westen. Naast de prachtige vloerkleden is het lokale kippenras, de denizli-kraaier, heel bekend. De stad Denizli ligt bij Pamukkale, een natuurfenomeen met prachtig witte terrassen en baden vol warm, kalkhoudend water.

Esma was 16 jaar toen ze van haar moeder leerde om vloerkleden te weven. Deze waren belangrijk in de uitzet van meisjes.
‘Als een meisje geen eigen vloerkleed had gemaakt, was ze nog niet toe aan trouwen,’ vertelt Esma. Het weven van een vloerkleed stond voor bekwaamheid en volwassenheid.

Behalve haar moeder hielpen ook vriendinnen met weven. En uiteraard hielp Esma haar vriendinnen met hun uitzet. Dit gebeurde naast alle andere taken die de meisjes hadden: school, helpen in het huishouden en werken op het platteland.

Esma glimlacht als ze over haar mooiste vloerkleed vertelt. Dit maakte ze toen ze haar man had ontmoet en verliefd was geworden. Binnen enkele dagen ontwierp ze de mooiste motieven in een rijk palet aan kleuren.


GÜLÜZAR (58): STEEDS MEER ZELFVERTROUWEN

Gülüzar is 58 jaar en woont in een dorp bij Isparta, zo’n 130 km ten noorden van Antalya. Isparta is een kleine stad met 150.000 inwoners. Naast de productie van rozenwater is het vervaardigen van vloerkleden hier de belangrijkste economische activiteit.

Gülüzar weefde haar eerste vloerkleed toen ze 14 jaar was. Het weven heeft ze van haar moeder en oma geleerd. Dat is gebruikelijk in dit deel van Turkije.

Het vak wordt van moeder op dochter doorgegeven. Vrouwen maken vloerkleden niet alleen voor de eigen uitzet, maar ook om financieel bij te dragen aan het huishouden.

In het begin weefde Gülüzar de vloerkleden samen met andere meisjes, maar naarmate de jaren vorderden, groeide haar zelfvertrouwen. Ze bedacht zelf de mooiste ontwerpen en werkte alleen aan allerlei kleden: van hele kleine tot hele grote vloerkleden. Dit deed ze naast haar dagelijkse activiteiten, zoals het huishouden, koken en kinderen grootbrengen.


ZEHRA (42): TROTS OP OMA’S VLOERKLEDEN

Zehra is 42 jaar. Zij heeft als jong meisje wel iets geleerd over weven, maar zelf heeft ze het nooit gedaan. ‘Ik zat liever op school.’ Maar ze vertelt met trots over haar oma Sehriban.

‘Oma was een groot talent, een ware vakvrouw. In haar dorp kon iedere vrouw een vloerkleed weven, maar sommige vrouwen waren zo uitzonderlijk goed dat ze de vloerkleden mochten maken voor de gemeente en de huizen van landheren. Mijn oma was zo’n vrouw, die echte kunstwerken maakte. Naast de kleine vloerkleden voor eigen gebruik en de uitzet van haar dochters, ontwierp en weefde ze de grootste vloerkleden.’
‘Eén keer heeft ze met vier andere vrouwen gewerkt aan een vloerkleed voor een paleis. Dit kleed was circa 4 meter breed en 6 meter lang en ze deden er drie maanden over.’


AYTEN (40): SYMBOLEN VAN LANG GELEDEN

‘Ik heb zelf nooit vloerkleden geweven, maar ik vertel dit verhaal voor alle Turkse meisjes die kleden maakten voor hun uitzet.

In het Turkije van tientallen jaren geleden hadden weinig mensen genoeg geld om in één keer hun huis in te richten. In de loop der jaren spaarden ze hun uitzet bij elkaar. Een week voor de bruiloft werd de uitzet tentoongesteld. In bepaalde delen van Turkije gebeurt dit nog steeds.

De aanstaande bruid richtte een kamer in met alle mooie spullen die zij had gemaakt om in haar eigen huis te gebruiken. Meisjes en hun moeders waren maandenlang bezig met het weven van vloerkleden voor de uitzet. Naast de vloerkleden werden onder andere gehaakte plaids en geborduurde tafellakens getoond, net als keukenspullen en witgoed.
Omdat de vloerkleden bedoeld waren voor eigen gebruik én tentoongesteld zouden worden, maakten de meisjes de meest prachtige kleden. Hiervoor gebruikten ze de beste materialen en de mooiste kleuren. En ze bedachten de mooiste symbolische motieven.

Liefde, kinderen, welvaart, gezondheid: alle blijdschap, gevoelens en wensen van de meisjes vind je terug in de motieven die ze weefden. Via de symbolen in de kleden brachten ze het gevoel van verliefdheid naar buiten, of de droom om een eigen gezin te stichten.

De vloerkleden met hun unieke symboliek zijn van grote waarde, zeker omdat het handmatig weven van vloerkleden steeds minder gebeurt. Een handgemaakt kleed is een echt collector’s item. Een waar kunstwerk waarin je het gevoel terugvindt van het meisje dat het maakte.’


Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of een tip?
Wij horen graag van u.

LAAT VAN U HOREN

Bel ons of stuur
een SMS/WhatsApp naar:

06 - 86103616.

Of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (welcome {@} dostchaliving.com) ons uw vraag, uw opmerking of uw tip.