Lege winkelwagen

Welke soorten vintage vloerkleden zijn er?

Het lijkt wel of tegenwoordig alles wat oud oogt vintage wordt genoemd. Zo kreeg ik laatst een what’s appje van een vriendin. “Sev kijk, iemand die zogenaamd een vintage vloerkleed verkoopt tegen hele lage prijzen. De kleinste afmeting is zelfs onder de 50 euro. Vertel jij je klanten wel wat het verschil is tussen een echte vintage en vintage-look vloerkleed?” Vandaar dit schrijven om jullie het verschil tussen een echte en replica vintage vloerkleed te vertellen. Daarnaast wil ik ook uitleggen welke type vintage vloerkleden er zijn.

Vintage en vintage-look

Vintage vloerkleden zijn oude kleden die enkele tientallen jaren geleden zijn gemaakt én gebruikt. Vintage vloerkleden zijn van 100% wol of zijde gemaakt. Of een mix van natuurlijke materialen. Deze authentieke kleden zijn met de hand gemaakt en uniek. Er bestaat geen tweede exemplaar dat hetzelfde is. In Nederland en andere delen van de wereld krijgen deze oude vloerkleden een nieuw thuis.
Vintage-look of replica vloerkleden daarentegen worden met velen tegelijk in een fabriek gemaakt. Soms zit er een paar procent wol in combinatie met vooral polyester. Of ze worden van 100% polyamide (synthetisch wol) gemaakt. Dat verklaart het prijsverschil.

Verschil tussen originals, recoloured, patchwork vloerkleden en rozenkelims

Hoewel de overkoepelende naam ‘vintage’ is, omdat deze vloerkleden al tientallen jaren oud zijn, zijn er verschillende soorten vintage vloerkleden. Hieronder leg ik u in het kort uit wat deze verschillen zijn.

  • Originele vloerkleden
Als een oud handgemaakt vloerkleed in goede staat verkeert en zijn afmeting en kleuren behouden heeft, noemen we dat een original. Na grondige reiniging is dit vloerkleed klaar voor een tweede thuis.
  • Recoloured vloerkleden
Als de kleuren van een vintage vloerkleed vervaagd of dof zijn geworden, krijgen ze een verfbadje om de kleuren op te halen. Soms krijgt het vloerkleed in zijn geheel een nieuwe trendy kleur. Deze vloerkleden noem je recoloured vloerkleden genoemd.
  • Patchwork vloerkleden
Sommige vloerkleden zijn niet helemaal in tact gebleven. De goede delen zijn nog steeds waardevol. Met de bruikbare delen van deze kleden wordt een nieuw uniek ontwerp gemaakt. Een patchwork vloerkleed leent zich goed voor een maatwerk vloerkleed.
  • Rozenkelims
Rozenkelims worden voornamelijk in Moldavië gemaakt en kenmerkt zich, zoals de naam al doet vermoeden, door grote rozen erin. Vroeger werden rozenkelims ook als muurschildering gebruikt. Daarom zijn de afmetingen vaak groot en zijn kleine rozenkelims heel schaars.

Vintage vloerkleden en rozenkelims komen uit verschillende landen en streken. Per streek kan de waarde van een vloerkleed veranderen. Dit hangt af van de techniek, de complexiteit van de motieven en de schaarste van een type kleed.

Wij hebben enkele originele, recoloured, patchwork vloerkleden en rozenkelims voor u geselecteerd en op onze site geplaatst. Staat uw gewenste vloerkleed er niet tussen, laat dan vrijblijvend uw wensen aan ons weten. Wij gaan graag voor u op zoek om een speciale selectie voor u samen te stellen waaruit u kunt kiezen. Zo werken we met meer dan 80% van onze klanten.